AARDBEIENPLANTEN

VARIËTEITEN

Flair (vroeg)

Uitzonderlijk vroeg
Zeer goede smaak
 Frisgekleurde vruchten
Weerbaar tegen wortelziektes en meeldauw
Uitstekend geschikt voor tunnelteelt

Flair is en zeer vroeg ras met goede smaak.
Het ras heeft weinig last van wortelziektes en is minder gevoelig voor meeldauw.
De kilo opbrensten zijn wat minder, maar de vroegheid in combinatie met de hoge verkoopprijs in het vroege voorjaar maken dit een interessant ras!

Stevige vruchten met zeer goede smaak en aardbeiaroma
 1 à 2 dagen vroeger dan Sonata
 Hoog tot zeer hoge productiviteit
Allrounder: geschikt voor allerlei teelten, zowel binnen als buiten, van vroeg tot laat

Elsanta een middel vroeg ras, heeft een goede smaak. Het ras is middelmatig gevoelig voor wortelziektes en meeldauw. Elsanta is geschikt voor alle teeltsystemen zoals kas, volle grond, substraat, op stellingen en voor tunnelteelten.

Middentijds ras
Makkelijk te plukken
 Goede smaak
Mooie presentatie
Hoog rendement

Sonata is een middelvroeg ras, gelijk of iets later dan Elsanta. En heeft een erg goede smaak! Het ras is minder gevoelig voor meeldauw, maar is gevoeliger voor wortelziektes. De mooie vruchtvorm valt op, het percentage misvormde vruchten is zeer laag. De stevigheid van de vruchten is minder dan bij Elsanta, vooral in de volle grond en tijdens hete periodes.


juni drager
In vergelijking met Elsanta:
 Hogere productie
Betere smaak
Hoger gemiddeld vruchtgewicht
Geschikt voor alle teeltsystemen
Weinig gevoelig voor Verticillium, Phytophthora Cactorum en meeldauw

Limalexia is een nieuw ras wat opvalt door zijn mooie grote vruchten, zeer goede smaak en hoge opbrengsten. Mits goed gevoed is het ras ook minder gevoelig voor meeldauw. Bij warm weer blijft hij grove vruchten produceren. Limalexia is een sterke groeier en is hierdoor ook sterk tegen wortelziektes.
Zijn sterke wortelgestel zorgt er voor dat de plant minder snel stress ervaart.
Samen met het behoud van vruchtgrootte maakt hem dan ook erg geschikt voor zomerteelten in een kas!

Lees meer over Limalexia →

Erg productief
Uitstekende vruchtkwaliteit
 Goede tolerantie voor regen
 Vruchten zijn stevig en sappig
Goede bewaarbaarheid
Geschikt voor alle teelten

Elegance is een middelvroeg ras, wat erg productief is en het kan wat gevoeliger zijn voor meeldauw. De vruchtkwaliteit is uitstekend met een hoog percentage klasse 1, een zeer goede vruchtmaat, stevige vruchten, en laat het ras een zeer goede houdbaarheid zien. Tevens heeft Elegance een goede tolerantie tegen regen. Het ras is geschikt voor diverse teeltsystemen.

Heeft u interesse in een specifiek ras wat niet genoemd is? Het opkweken van andere (licentie)rassen behoort zeker tot de mogelijkheden. We hebben contact met diverse veredelaars in zowel binnen- en buitenland om dit te realiseren. Wij verzorgen graag de opkweek van uw aardbeienplanten!

Meer weten over de mogelijkheden? Dan mag u gerust contact met ons opnemen.

ONS PROCES

De basis voor een geslaagde aardbeienteelt is afhankelijk van de betrouwbaarheid van het plantmateriaal.
Gezonde productieve planten kweken, het klinkt zo simpel,
maar het is een serieuze taak waar wij ons bij Aardbei Extra dagelijks mee bezig houden.
Aardbei Extra, een familiebedrijf met passie voor aardbeien planten van uitmuntende kwaliteit.

Alles begint met communicatie en luisteren naar de klant, keuze van de juiste rassen en planttypes.
Een goede planning, gezonde bodem, doordachte teeltsystemen, hygiene protocollen, de ruim 50 jaar ervaring, passie, maar vooral een geweldig team van medewerkers maken de planten van Aardbei extra!
Voor ieder teeltsysteem, klein of groot, waar dan ook in ter wereld, kunnen we een passende plant produceren.

De teelt
Bij aardbei Extra beginnen we altijd bij de basis: de bodem.
De percelen worden specifiek geselecteerd, een goede waterhuishouding is belangrijk en tevens wordt er onderzocht op schadelijke schimmels en insecten, indien nodig worden er (biologische) maatregelen genomen om de bodem in top conditie en balans te brengen. Een teelt van aaltjesdodende groenbemesters en veelvuldig gebruik van op maat gemaakte compost zijn hier een belangrijk onderdeel van.

De moederplanten
Een start met gezond uitgangsmateriaal, wat in eigen huis luisvrij is doorvermeerderd, met als basis, pre basis plantmateriaal afkomstig van de Nak-tuinbouw.

Alles onder controle
Door regelmatig het aardbeienblad te bemonsteren, krijgen we inzicht in de behoefte naar voeding en vocht van de plant. Hierdoor zijn wij in staat gericht te bemesten, met bladvoeding op algen basis en meststoffen met een natuurlijke oorsprong, hierdoor kan de plant optimaal groeien.
Een plant die goed groeit heeft veel minder last van schimmels en insecten, en daardoor hoeven we minder vaak chemisch in te grijpen.
Bij de plantenteelt op teeltgoten wordt het drainwater zelfs opgevangen en hergebruikt, zodat er geen voedingsstoffen verloren gaan.

Ingenieus teeltsysteem
De stekplanten bij Aardbei Extra worden sinds het voorjaar van 2018 los van de grond opgekweekt.
De moederplanten groeien hierbij in teeltgoten en de jonge stekken ontwikkelen zich hierbij gedeeltelijk liggend op tafels en hangend in de lucht. Hierbij komen de planten niet in contact met de grond, wat er voor zorgt dat problemen met wortelziektes uitgesloten zijn. De stekken zijn sterker en vitaler. Tevens kunnen er meer planten per m2 groeien waardoor we minder oppervlakte landbouwgrond nodig hebben.
Het oogsten van de stekken gebeurt ter plekke in het veld met behulp van oogstkarren die boven de planten zweven. De medewerkers kunnen hierbij rechtop blijven staan.

Geweldige zandgronden
De teelt van versbewortelde planten, frigo planten en de wachtbedplanten gebeurt nog steeds in de volle grond. Hiervoor hebben we geweldige mooie zandgronden tot onze beschikking.
Door een ruime vruchtwisseling toe te passen en door uitruilen van percelen met landbouwers, hebben we elk jaar voldoende aanbod van gezonde percelen.

PLANTTYPES

STEKPLANTEN

Uniform gesorteerd

VERSE PLANTEN

Uniform gesorteerd op wortelvolume en rhizoomdiameter

FRIGO

 A < 15mm
 A+ 15-20mm
A+ Extra 20mm+

WACHTBED

 Zwaar 22mm+
 Middel 18-22mm en 20mm+
 Fijn 14-88mm

MOEDERMATERIAAL

Klasse BM1, BM2, BM3 (vermeerderd in een luisvrije omgeving)
 Klasse BM4, BM5
Klasse CM