Aardbeienras ‘Limalexia’ vanaf 2019 verkrijgbaar in de Tuin van Brabant

Het nieuwe aardbeienras Limalexia, vernoemd naar Alexia, de tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, is vanaf nu alleen verkrijgbaar bij Aardbei Extra in Haaren.

De plant waaraan de aardbeien groeien is sinds 2019 op grote schaal beschikbaar. Doordat Aardbei Extra uit Haaren meewerkt aan het veredelingsprogramma van de Limgroup kunnen zij nu al de eerste aardbeien van de Limalexia aanbieden. En het verschil mag er wezen. De vruchten groeien in de volle grond en zijn groot en vol van smaak. Dit zomerkoninkje kenmerkt zich door extra sappigheid en zoetheid van de vrucht. Compleet anders dan de Elsanta aardbeien die voornamelijk in Nederland verkrijgbaar zijn.

In 2016 is Aardbei Extra benaderd door de Limgroup. Een organisatie die beschikt over diverse veredelingsprogramma’s voor aardbeien. “Wij zijn benaderd om hun selectie te beoordelen en om het moedermateriaal van het nieuwe ras te vermeerderen,” vertelt Robert van de Zanden eigenaar van Aardbei Extra. “Naast het jarenlang intern testen van de selecties, is het ras afgelopen jaren op verschillende locaties in Europa beproefd. Keuringen zijn streng en dit onderzoek heeft bij de Limgroup meer dan acht jaar in beslag genomen. Doordat wij als bedrijf secuur werken en bovenal voor kwaliteit staan, zijn wij als partner in deze ontwikkeling benaderd.”

Naast de smaaksensatie die de Limalexia brengt, heeft dit ras ook grote voordelen voor kwekers. De vruchten zijn groter, de plant heeft een hogere vruchtopbrengst en is minder gevoelig voor ziekten. “Wij zijn er trots op dat we aan deze veredeling mee hebben gewerkt en nu de eerste aardbeien van de Limalexia kunnen aanbieden. Binnenkort worden ze ook aan het koningshuis aangeboden,” aldus Robert. En daarmee heeft de Tuin van Brabant weer een primeur te pakken.

Meer weten over de Limalexia en Aardbei Extra?

Neem dan contact op met:

  • Robert van de Zanden
  • robert@aardbei-extra.nl