Limalexia zet andere rassen in de schaduw

Limalexia is de eerste introductie uit het aardbeienveredelingsprogramma van Limgroup.

Het is een kortedag ras, geschikt voor verschillende teeltsystemen. Deze Junidrager heeft zich bewezen in de Najaarsteelt- en voorjaarsteelt in de kas (doorteelt), in de verse voorjaarsbeplanting in de kas, op stellingen en in de vollegrond in verschillende teeltgebieden in Europa. Limalexia is meerdere jaren intern getest, maar ook extern bij onafhankelijke onderzoekstations en een groot aantal telers verspreid over Noordwest Europa

Het ras Kenmerkt zich door een hogere opbrengst van eersteklas fruit met een goede smaak. Deze hoge opbrengst wordt gegenereerd door het grote aantal bloemposities per tros. De trossen kenmerken zich door een grote spreiding van bloemen, gevormde vruchten en rijpe vruchten. Dit zorgt ervoor dat Limalexia in staat is om gedurende de teelt de vruchtgrootte te behouden. De grotere gemiddelde vruchtgrootte zorgt voor een hoge plukprestatie. Limalexia legt makkelijk trossen aan tijdens de opkweekperiode.

Het product

De vruchten van deze allrounder hebben een aangename textuur en een goede smaak. De smaak van Limalexia is uitvoerig getest en wordt door diverse smaakpanels als zeer goed beoordeeld. Bij de eerste vrucht van de eerste tros kunnen bloemblaadjes aan het kroontje blijven zitten. De vruchten kleuren lichtrood tot rood en hebben een zeer fraaie ligging van de zaden. Het frisse uiterlijk zorgt voor een mooie presentatie en is zeer attractief. De goede houdbaarheid van het product maakt Limalexia ook geschikt voor de export.

Het gewas

De vruchten van deze allrounder hebben een aangename textuur en een goede smaak. De smaak van Limalexia is uitvoerig getest en wordt door diverse smaakpannels als zeer goed beoordeeld. Bij de eerste vrucht van de eerste tros kunnen bloemblaadjes aan het kroontje blijven zitten. De vruchten kleuren lichtrood tot rood en hebben een zeer fraaie ligging van de zaden. Het frisse uiterlijk zorgt voor een mooie presentatie en is zeer attractief. De goede houdbaarheid van het product maakt Limalexia ook geschikt voor de export.

Proefervaringen

Naast de jarenlange interne proeven, heeft Limgroup sinds 2014 ook extern proeven uit laten voeren. In 2018 zijn bij wijze van demo een flink aantal planten verkocht aan vooraanstaande aardbeientelers in Nederland, Duitsland, Belgie, Italie, Ierland, Schotland, Denemarken, Oostenrijk, Zweden en Engeland. Tevens liggen er al vele jaren proeven bij diverse onderzoekscentra.

De bevindingen van teelt seizoen 2018 zijn veelbelovend: Het eerste wat op valt is de grovere vruchtmaat vanaf midden tot het einde van de teelt. En dat bij de zeer hoge temperaturen die zelfs opliepen tot over de 35 graden! Waar bijvoorbeeld een Elsanta (vooral bij warm weer) massaal met zijn vruchten komt en veel kleintjes geeft in vooral de tweede heft van de oogst, blijft Limalexia heel mooi aan de maat.

Het is een makkelijke groeier, met een zeer sterk wortelgestel, deze eigenschap zorgt er mede voor dat de plant minder snel stress ervaart. Dit kwam ook duidelijk naar voren bij zomerteelten in de kas. Wat vooral bij substraatteelten opviel was de veel grotere water behoefte van Limalexia ten opzichte van gangbare rassen.

In proeven langs Elsanta, zijn de Limalexia planten er vlot uit te pikken door de wat royalere gewasstand, iets lichtere bladkleur, en de relatief grotere bloemen.

Op percelen waar in het verleden al veelvuldig aardbeien zijn geteeld, doet Limalexia het buitengewoon goed. Het oogsttijdstip van Limalexia start 2 dagen na Elsanta. Dus qua vroegheid is het ras vergelijkbaar met Sonata. Zowel in het voorjaar als najaar houd de oogst langer aan.

Wat direct opvalt is de hoge productie. Er zijn voorbeelden waarbij Limalexia ten opzichte van Elsanta 10 tot 20% meeropbrengst realiseerde. Als in de toekomst de teeltomstandigheden nog beter op het ras zijn afgestemd zal dit eerder regel dan uitzondering zijn.

Geïnteresseerd in dit prachtige ras? Neem dan contact op!