LIMALEXIA - HET NIEUWE AARDBEIENRAS

EXCLUSIEF VERKRIJGBAAR

Het nieuwe aardbeienras Limalexia, vernoemd naar Alexia, de tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, is vanaf nu bij ons verkrijgbaar.

De plant waaraan de aardbeien groeien is pas begin 2019 op grote schaal beschikbaar. Doordat wij meewerken aan het veredelingsprogramma van de Limgroup kunnen wij nu al de eerste aardbeien van de Limalexia aanbieden. En het verschil mag er wezen. De vruchten groeien in de volle grond en zijn groter en voller van smaak. Dit zomerkoninkje kenmerkt zich door extra sappigheid en zoetheid van de vrucht. Compleet anders dan de Elsanta aardbeien die voornamelijk in Nederland verkrijgbaar zijn.

Vijf jaar geleden zijn wij benaderd door de Limgroup. Een organisatie die beschikt over diverse veredelingsprogramma’s voor aardbeien. Wij zijn benaderd om hun selectie te beoordelen en om het moedermateriaal van het nieuwe ras te vermeerderen. Naast het jarenlang intern testen van de selecties, is het ras afgelopen jaren op verschillende locaties in Europa beproefd. Keuringen zijn streng en dit onderzoek heeft bij de Limgroup meer dan 8 jaar in beslag genomen. Doordat wij als bedrijf secuur werken en bovenal voor kwaliteit staan, zijn wij als partner in deze ontwikkeling benaderd.

Naast de smaaksensatie die de Limalexia brengt, heeft dit ras ook beduidend grote voordelen voor de kwekers. De vruchten zijn groter, de plant geeft een hogere opbrengst aan vruchten en is minder gevoelig voor ziekten. Wij zijn er trots op dat we aan deze veredeling mee hebben mogen werken en nu de eerste aardbeien van de Limalexia kunnen aanbieden.

TEELT

Limalexia is de eerste introductie uit het aardbeienveredelingsprogramma van Limgroup.
Het is een kortedag ras, geschikt voor verschillende teeltsystemen. Deze Junidrager heeft zich bewezen in de Najaarsteelt- en voorjaarsteelt in de kas (doorteelt), in de verse voorjaarsbeplanting in de kas, op stellingen en in de vollegrond in verschillende teeltgebieden in Europa. Limalexia is meerdere jaren intern getest, maar ook extern bij onafhankelijke onderzoekstations en een groot aantal telers verspreid over Noordwest Europa.

PRODUCT

De vruchten van deze allrounder hebben een aangename textuur en een goede smaak. De smaak van Limalexia is uitvoerig getest en wordt door diverse smaakpannels als zeer goed beoordeeld. Bij de eerste vrucht van de eerste tros kunnen bloemblaadjes aan het kroontje blijven zitten. De vruchten kleuren lichtrood tot rood en hebben een zeer fraaie ligging van de zaden. Het frisse uiterlijk zorgt voor een mooie presentatie en is zeer attractief. De goede houdbaarheid van het product maakt Limalexia ook geschikt voor de export.

GEWAS

Het gewas van Limalexia is erg groeikrachtig. Op bemestingsniveau dient men dan ook terughoudend te zijn met de stikstofgift. Gedurende de productieperiode is een goed irrigatieschema belangrijk. Door de hoge opbrengst behoeft het ras meer kalium, waarbij het van belang is dit tijdig toe te dienen. De bloemen komen niet boven het gewas uit, wat zorgt voor enige vorstbescherming. Limalexia is absoluut regenvast. Uit intensief onderzoek en praktijktesten is gebleken dat Limalexia niet gevoelig is voor diverse bodemziekten. Limalexia neemt zwavel makkelijk op. Het hogere aandeel zwavel in het blad zorgt voor een lagere infectiekans door meeldauw.

PROEFERVARINGEN

Naast de jarenlange interne proeven, heeft Limgroup sinds 2014 ook extern proeven uit laten voeren. In 2018 zijn bij wijze van demo een flink aantal planten verkocht aan vooraanstaande aardbeientelers in Nederland, Duitsland, Belgie, Italie, Ierland, Schotland, Denemarken, Oostenrijk, Zweden en Engeland. Tevens liggen er al vele jaren proeven bij diverse onderzoekscentra.

De bevindingen van teelt seizoen 2018 zijn veelbelovend:
Het eerste wat op valt is de grovere vruchtmaat vanaf midden tot het einde van de teelt. En dat bij de zeer hoge temperaturen die zelfs opliepen tot over de 35 graden! Waar bijvoorbeeld een Elsanta (vooral bij warm weer) massaal met zijn vruchten komt en veel kleintjes geeft in vooral de tweede heft van de oogst, blijft Limalexia heel mooi aan de maat.
Het is een makkelijke groeier, met een zeer sterk wortelgestel, deze eigenschap zorgt er mede voor dat de plant minder snel stress ervaart. Dit kwam ook duidelijk naar voren bij zomerteelten in de kas.
Wat vooral bij substraatteelten opviel was de veel grotere water behoefte van Limalexia ten opzichte van gangbare rassen.

In proeven langs Elsanta, zijn de Limalexia planten er vlot uit te pikken door de wat royalere gewasstand, iets lichtere bladkleur, en de relatief grotere bloemen
Ook op percelen waar in het verleden al veelvuldig aardbeien zijn geteeld, doet Limalexia het buitengewoon goed.
Het oogsttijdstip van Limalexia start 2 dagen na Elsanta. Dus qua vroegheid is het ras vergelijkbaar met Sonata. Zowel in het voorjaar als najaar houd de oogst langer aan
Ook qua productie zit het wel goed. Er zijn voorbeelden waarbij Limalexia ten opzichte van Elsanta 10 tot 20% meeropbrengst realiseerde. Als in de toekomst de teeltomstandigheden nog beter op het ras zijn afgestemd zal dit eerder regel dan uitzondering zijn.

Op 21 en 22 november 2018 is tijdens de aardbeienbeurs exposé in Karlsruhe Limalexia officieel gepresenteerd. Vanaf 2019 hebben wij plantmateriaal van deze junidrager commercieel beschikbaar in grote aantallen.